Welcome to our wed site TAE KWON-DO I.T.F. Athletic Clabs ΛΕΩΝΙΔΑΣ Β' Σώματος Στρατού 18 Νεάπολη & Ακαδημίας & Αγίου Όρους - Ανθούπολη κιν:6951920664 email:kotkwon@yahoo.gr

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Τι είναι το Taekwon-do


TAEKWONDO είναι ...


ΤΟ Τae-kwon-do ως άθλημα με την σημερινή του μορφή έχει τις ρίζες του στην Κορέα.

ΓΥΡΩ στο 1945 και με βάση παραδοσιακές πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν στα βάθη των αιώνων (700-600 π.Χ.) στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου, αξιωματικοί του Κορεατικού στρατού με επικεφαλή τον στρατηγό ΤΖΟ ΧΟΝΓΚ ΧΙ διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του σύγχρονου εθνικού τους σπορ και του δίνουν την ονομασία Tae-kwondo.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩΝΤΑΣ, Tae-kwondo σημαίνει τέχνη των ποδιών και των χεριών (Tae= πόδια, kwon= χέρια, do= φιλοσοφία, τέχνη).

Η σε μεγαλύτερη ποσοστό χρήση των ποδιών, στο Tae-kwondo, σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, το κάνει πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια και πλέον ισχυρά είναι, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλια έχουν, απ' ό,τι τα χέρια.

ΦΥΣΙΚΑ οι Κορεάτες, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν την χρήση των ποδιών ως αποκλειστικότητά τους, όταν ο άνθρωπος αμύνεται, αλλά και όταν επιτίθεται, αποκρύπτουν μεθοδευμένα ότι στην κλασσική Ελληνική αρχαιότητα στο άθλημα του Παγκράτιου, για το οποίο υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, αναμφισβήτητα πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένα, εχρησιμοποιούντο και αποτελεσματικότατα μάλιστα, τα πόδια.

Η παραπάνω επισήμανση ίσως αποτελέσει για κάποιον ερευνητή, την αρχή της εξήγησης, γιατί το άθλημα του Tae-kwondo ταίριαξε στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα και είχε στην πατρίδα μας, την σημερινή σε πλάτος και ύψος ανάπτυξη.

ΜΕΧΡΙ το 1973 παγκοσμίως το Tae-kwondo ήταν ένα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις στο κράτος της Νότιας Κορέας, ήταν αφορμή να παρουσιασθεί παγκοσμίως το Tae-kwondo, από τότε με δύο τάσεις, το αγωνιστικό σύστημα Ι.Τ.F., που το εκπροσωπούσαν Κορεάτες πολιτικοί εξόριστοι, ανάμεσά τους και ο ιδρυτής του, στρατηγός ΤΖΟ χονγκ χι, με έδρα τον Καναδά, και το αγωνιστικό σύστημα W.T.F. με έδρα την Σεούλ, που το εκπροσωπούσε η κυβέρνηση. Σήμερα το αγωνιστικό σύστημα I. T. F. Εκπροσωπείται από την Β. Κορέα ενώ το αγωνιστικό σύστημα W. T. F. από την Ν. Κορέα.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ..

…Η ΓΡΟΘΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ITF ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ Tae-kwon-DO, ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ TΖΟ ΧΟΝΓΚ ΧΙ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΝΩΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ TAEKBONTO-ITF…

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ..

O ΑΡΙΘΜΟΣ 9 ΕΙΝΑΙ Ο ‘ΙΕΡΟΣ’ Η ‘ΜΑΓΙΚΟΣ’ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΑΦΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΑΘΡΟΙΣΤΕΙ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 9!!!ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ…

Το Tae-Kwon-Do είναι μια μοντέρνα πολεμική τέχνη που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες και δυναμικές του κινήσεις. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα πόδια παρά τα χέρια. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τη σημασία του Tae-Kwon-Do. Μια από αυτές είναι η εξής:

Tae = χτύπημα με το πόδι

Kwon = χτύπημα με τη γροθιά

Do = η τέχνη

Η πολεμική τέχνη του Tae-kwon-do έχει ως σκοπό εκτός από την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης και την εκμάθηση αγωνιστικών επιδεξιοτήτων στους μαθητές και την απόκτηση γνώσεων μέσα από τις βαθιές φιλοσοφικές διαστάσεις του αθλήματος. Είναι φανερό ότι αυτό το είδος της πολεμικής τέχνης, εκτός από την τεχνική του μορφή, χαρακτηρίζεται και από σημαντικές φιλοσοφικές έννοιες. Γι' αυτό, μόνο εκείνοι που αναγνωρίζουν το φιλοσοφικό του χαρακτήρα, μπορούν να υπολογίζουν στη βελτίωση της τεχνικής τους ικανότητας.

Η φιλοσοφία του Tae-kwon-do ξεκινά με το όνομα της τέχνης, που φιλολογικά σημαίνει τη μέθοδο εκείνη η οποία συνδυάζει τη δύναμη των ποδιών, των χεριών και του πνεύματος.

ΤΟ Tae αναφέρεται στο κάτω μέρος του σώματος (οτιδήποτε κάτω από τη ζώνη) και στις φυσικές του ικανότητες, δηλαδή στην αναπήδηση, στο άλμα, στους βηματισμούς, στο τρέξιμο, στην ώθηση - κλωτσιά με δύναμη ή με ταχύτητα και σε πολλές άλλες παραλλαγές μετακινήσεων.

ΤΟ Kwon αναφέρεται στον κορμό του σώματος και σχετίζεται με οποιαδήποτε κίνηση γίνεται με τα χέρια και τους ώμους, όπως είναι οι αποκρούσεις - μπλοκαρίσματα και τα αμυντικά χτυπήματα με ταχύτητα και δύναμη. Το Tae μαζί με το Kwon αποτελούν τη φυσική όψη του Tae-kwon-do.

TO Do είναι η φιλοσοφική βάση του Tae-kwon-do. Αναφέρεται σε οτιδήποτε βρίσκεται πάνω από το λαιμό και σχετίζεται με το μυαλό, το οποίο κυβερνάει το σώμα. Το Tae-kwon μαζί με το Do συμβολίζουν την αρμονική συνύπαρξη σώματος και πνεύματος. Αυτό το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, ασκείται και αναπτύσσεται ταυτόχρονα, μέσα από την υπάρχουσα μεταξύ των δύο παραγόντων αλληλεπίδραση. Με την αγωγή του σώματος και του πνεύματος επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη ισορροπία και αρμονία, που βοηθάει τον μαθητή να προσαρμοστεί σωστά στο κοινωνικό σύνολο.

ΟΙ μαθητές του Tae-kwon-do διδάσκονται τέσσερις αρχές καλής συμπεριφοράς, οι οποίες είναι κατά σειρά προτεραιότητας: η γενναιότητα, η ακεραιότητα, η επιμονή και ο αυτοέλεγχος. Οι αρχές αυτές προέρχονται από τον κώδικα ηθικής του Tae-kwon-do.

Η επιμονή είναι απαραίτητη για την πρόοδο του μαθητή στο Tae-kwon-do. Ο μαθητής δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από τις δυσκολίες τελειοποίησης της τεχνικής. Χωρίς επιμονή και αφοσιωμένη εκπαίδευση δεν πρόκειται να αποκτηθούν οι απαραίτητες επιδεξιότητες.

Ο αυτοέλεγχος είναι επίσης μια άλλη απαραίτητη αρετή. Αυτή η αντίληψη είναι σημαντική για το μαθητή του Tae-kwon-do. Ο μαθητής πρέπει να ελέγχει το θυμό του και ποτέ να μην αφήνει τα συναισθήματά του να τον οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες.

Η φιλοσοφική διάσταση του Tae-kwon-do διδάσκεται και εμπεδώνεται δια μέσου των ηθικών αρχών του αθλήματος. Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του πνεύματος, του ήθους και η διάπλαση του χαρακτήρα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι μικροί αθλούμενοι να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να διακριθούν και ως μέλη της κοινωνίας. Οι αθλούμενοι, μαθαίνοντας να εργάζονται μεθοδικά και δημιουργικά, κατακτούν τη γνώση και την τέχνη της μάθησης, ώστε να εφοδιάζονται με ικανότητες και ήθος. Η φιλοσοφία του Tae-kwon-do επηρεάζει θετικά και συνετά τη συμπεριφορά των νεαρών αθλουμένων μέσα κι έξω από τους χώρους άθλησης. Με το Tae-kwon-do αναπτύσσονται κίνητρα, τα οποία συμβάλουν στην απόκτηση όλων εκείνων των πνευματικών και ηθικών εφοδίων, με τα οποία οι νέοι εντάσσονται με επιτυχία στον ωραίο αλλά και δύσκολο αγώνα της ζωής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως μαθητης του τακεβοντο κι εγω θελω να πω πως το άρθρο ειναι παρα πολυ καλο και ενημερωτικο.Ευχαριστω πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Μιας και ειμαι μαθητρια του TAE-KWO-DO,εχω να πω ο,τι κειμενο αυτο ειναι καταλληλο για αρχαριους μαθητες και ατομα ποθυ ενδιαφερονται για το αθλημα.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ ως μαθιτής του ταεκβοντο λεεω πως το αρθρο ειναι πολυ ωραιο αλλα περιέχει 2-3 λανθασμένες πληροφορίες όπω είναι αυτο για της αρχες εγ ω γνοριζω πως ειναι 5!

 

Λεωνίδας-Ανθούπολη TAE KWON-DO I.T.F.. Copyright 2006-2009 All Rights Reserved. Σε συνεργασία με το A! μπε μπα Blog! του AATON